Badanie krwi

Zdrowie Maluchów jest najważniejsze :)

Badanie krwi

Postprzez magda mamuśka » 23 maja 2013, o 20:10

Dziś na wizycie nasza doktorka stwierdziła że Ania jest zbyt blada i ma lekko wykrzywione nóżki jak chodzi-nie widziała nóg mojej Julki na beczce prostowanych <idiota> :) - i dała skierowanie na morfologię z rozmazem,wapń,fosfor nieorganiczny,żelazo i fosfatazę alkaliczną <szok> nie wiem co to.Powiedziała że mała może mieć anemię i krzywicę.Super po prostu,mam nowy ból głowy <stres>
Obrazek
Obrazek
magda mamuśka
 
Posty: 995
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 22:54

Re: Badanie krwi

Postprzez Atk » 23 maja 2013, o 20:17

magda mamuśka, nie martw się, przynajmniej będziesz miała morfologię a to daje dobry obraz czy coś się dzieje. Może za dużo wniosków powyciągała lekarka, ale też lepiej dmuchać na zimne <pocieszacz>
ObrazekObrazek
lubiła tańczyć, pełna radości tak...
Avatar użytkownika
Atk
 
Posty: 2736
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 19:51
Lokalizacja: Śląsk

Re: Badanie krwi

Postprzez magda mamuśka » 23 maja 2013, o 20:31

Atk, <buziak> z tej morfologii to nawet jestem zadowolona.A co bladości skóry,ma to po mnie i tatusiu <idiota>
Obrazek
Obrazek
magda mamuśka
 
Posty: 995
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 22:54

Re: Badanie krwi

Postprzez emo » 23 maja 2013, o 20:52

magda mamuśka, przynajmniej skierowała na badania, więc wielki plus dla lekarki.

Moja Zuza ma stwierdzoną szpotawośc kolan,ortopeda potwierdził(mam jej dawać wit. D, więc dostaje Vigantolette), ale żadnych skierowań na badania moja lekarka nie dała,a Zuza chuda że hej, choć je za trzech...
ObrazekObrazekObrazek
emo
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 18:36

Re: Badanie krwi

Postprzez Makarena » 23 maja 2013, o 21:34

Moja blada blondyna, z przeszłościa anemiczna i toczeniem krwi. też jedziemy na morfologię w tym tygodniu. Ciekawa jestem czy się poprawiła.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Makarena
 
Posty: 1528
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 19:09

Re: Badanie krwi

Postprzez Atk » 23 maja 2013, o 22:12

magda mamuśka napisał(a):A co bladości skóry,ma to po mnie i tatusiu


więc tym bardziej nie ma się co przejmować na zapas <idiota>
ObrazekObrazek
lubiła tańczyć, pełna radości tak...
Avatar użytkownika
Atk
 
Posty: 2736
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 19:51
Lokalizacja: Śląsk

Re: Badanie krwi

Postprzez magda mamuśka » 24 maja 2013, o 00:34

Atk napisał(a):
magda mamuśka napisał(a):A co bladości skóry,ma to po mnie i tatusiu


więc tym bardziej nie ma się co przejmować na zapas <idiota>

I tego się trzymam <tak>
Obrazek
Obrazek
magda mamuśka
 
Posty: 995
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 22:54

Re: Badanie krwi

Postprzez nina85 » 14 wrz 2013, o 13:58

DZisiaj odebrałam wyniki Wiktorka i tak morfologia w sumie ok tylko żelazo 27,9 przy normie 59-158:/ skąd taki spadek?? Wiki jest blady i ma podkrążone oczka. Macie jakieś pomysły, co może powodować taki spadek żelaza????
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Aniołeczek Amelka- urodzona dla nieba *+5.01.2011r -33tc {(*)}
Aniołeczek Iskiereczka 8.02.2014r - 7tc {(*)}
Avatar użytkownika
nina85
 
Posty: 2003
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 14:12
Lokalizacja: Świetokrzyskie

Re: Badanie krwi

Postprzez Honey » 14 wrz 2013, o 14:12

nina85 Może choróbsko? <co>
Obrazek
Avatar użytkownika
Honey
 
Posty: 1637
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 19:16

Re: Badanie krwi

Postprzez kruszynka » 14 wrz 2013, o 20:55

nina Julcia jako wczesniak od poczatku miala niedokrwistosc, dotaczana krew etc. pozniej przez pierwsze 2 miesiace zycia miala suplementowane zelazo.
z tego co pamietam lekarz zwracal uwage nie tylko na samo zelazo ale stosunek do hemoglobiny i bodajze erytrocytow.
Poczekaj na opinie lekarza, o przyczyny moga byc naprawde przerozne. od ubogiej w zelazo diety, choroby ogolnoustrojowe, po nagly okres wzrostu.
ObrazekObrazek
kruszynka
 
Posty: 1099
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 19:23

Re: Badanie krwi

Postprzez kasieks » 16 wrz 2014, o 10:25

Lena od prawie pół roku ma jakby za gęstą krew, wysoką hemoglobinę, krwinki czerwone i hematokryt, dziś odebrałam kolejne wyniki i jest jeszcze gorzej :( na 29 mamy wizytę u hematologa w CZD i jestem przerażona, strasznie się boję :( proszę o kciuki bo one jeszcze nigdy tu nie zawiodły...
ObrazekObrazek
kasieks
 
Posty: 973
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 18:37

Re: Badanie krwi

Postprzez Mika » 16 wrz 2014, o 10:35

kasieks trzymam mocno kciuki!!!
Obrazek ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
Mika
 
Posty: 3834
Dołączył(a): 9 cze 2012, o 12:13
Kim jestem?: Wiedźmą ;)

Re: Badanie krwi

Postprzez oresteska » 16 wrz 2014, o 10:49

kasieks kciuki na miejscu!
ObrazekObrazek
Aniołek [*] 16.09.2011
Avatar użytkownika
oresteska
 
Posty: 1050
Dołączył(a): 13 cze 2012, o 07:24

Re: Badanie krwi

Postprzez gaja32 » 16 wrz 2014, o 11:41

kasieks trzymam bardzo mocno!
Obrazek

Obrazek
gaja32
 
Posty: 1055
Dołączył(a): 13 cze 2013, o 14:09
Lokalizacja: Zagłębie
Kim jestem?: mamusią moich Synów

Re: Badanie krwi

Postprzez Gaba » 16 wrz 2014, o 11:47

kasieks i ja trzymam kciuki i czekam na wieści!
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
Gaba
 
Posty: 1952
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 17:35

Re: Badanie krwi

Postprzez Atk » 16 wrz 2014, o 12:10

Czekamy na wieści i zaciskamy kciuki <buziak>
ObrazekObrazek
lubiła tańczyć, pełna radości tak...
Avatar użytkownika
Atk
 
Posty: 2736
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 19:51
Lokalizacja: Śląsk

Re: Badanie krwi

Postprzez nina85 » 16 wrz 2014, o 14:25

Ojej... trymammy kciuki i my :)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Aniołeczek Amelka- urodzona dla nieba *+5.01.2011r -33tc {(*)}
Aniołeczek Iskiereczka 8.02.2014r - 7tc {(*)}
Avatar użytkownika
nina85
 
Posty: 2003
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 14:12
Lokalizacja: Świetokrzyskie

Re: Badanie krwi

Postprzez poliglutka » 16 wrz 2014, o 21:43

kasieks kciuki mocno zaciśnięte!! Pisz koniecznie co tam dalej !!
A ja z innej beczki, czy któraś z Was robiła dziecku badanie na obecność grzybów?? Czy to badanie z krwi czy jakiś posiew z jamy ustnej ? <co>
Teraz wiem że MY da się podzielić na trzy :)
Obrazek
Mam ciało 18-to latki. Trzymam je pod łóżkiem ;)
Avatar użytkownika
poliglutka
 
Posty: 2197
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 15:24
Lokalizacja: Warszawa

Re: Badanie krwi

Postprzez smutna_lala » 15 paź 2014, o 21:02

Morfologia z rozmazem... chyba jest w miarę ok co? Badania robione ze względu na biegunkę ...

Leukocyty  9,04    tys/ul  [5,98 - 13,51]
Erytrocyty  4,73    mln/ul  [4,03 - 5,07]
Hemoglobin  13,00  H  g/dl  [10,10 - 12,50]
Hematokryt  36,50    %  [30,80 - 37,80]
MCV  77,20    Fl  [69,50 - 81,70]
MCH  27,50  H  PG  [22,70 - 27,20]
MCHC  35,60  H  g/dl  [31,60 - 34,40]

Płytki  435,00    tys/ul  [206,00 - 445,00]
NEUT%  41,40    %  [17,50 - 69,50]
LYMPH%  46,00    %  [26,00 - 79,60]
MONO%  10,30    %  [4,40 - 13,40]
EOS%  2,10    %  [0,00 - 3,70]
BASO%  0,20    %  [0,00 - 0,60]
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
smutna_lala
 
Posty: 1327
Dołączył(a): 20 wrz 2012, o 10:26
Lokalizacja: Kraków
Kim jestem?: mamą MaciejKi ;)

Re: Badanie krwi

Postprzez kasieks » 6 lis 2014, o 21:01

Nareszcie dziś dopchałyśmy się do hematologa... krew dziś pobrana jest lepsza niż ostatnio ale jednak coś jest na rzeczy i tak nie powinno być więc będziemy stałymi gośćmi w poradni hematologicznej - co 3 miesiące od kontroli... :( krew ma tendencje do zbyt dużej gęstości i trzeba sprawdzać czy nie idzie w kierunku czerwienicy czyli nowotworu krwi :( jakoś tak ciężko mi na sercu i czuję niepokój wewnętrzny ale wierze głęboko, że moja mała ma tylko taką "naturę" jak to stwierdziła pani dr albo geny... Lena ma odrobinę powiększone węzły chłonne ale nie ma powodu do niepokoju, dostałyśmy skierowanie na usg brzucha i rtg klatki piersiowej, kolejna wizyta 24.02.15
ObrazekObrazek
kasieks
 
Posty: 973
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 18:37

Następna strona

Powrót do Zdrowie naszych dzieci

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość